So. Jun 23rd, 2024

Liverpoolin puheenjohtaja on ”päättänyt jonain päivänä” nähdä englantilaisen jalkapallojoukkueen pelaavan Valioliigan ottelun New Yorkissa – ajatus kohtasi perjantaina fanien välitöntä vastustusta.

Aihe Euroopan huippuliigojen otteluiden järjestämisestä ulkomailla on herännyt henkiin sen jälkeen, kun FIFA aloitti hiljattain niin sanottujen ”out-of-territory” -pelien estämistä koskevien sääntöjensä tarkistamisen. Valioliiga ehdotti vuonna 2008, että Englannin ulkopuolella järjestettäisiin ylimääräinen ottelukierros joka kausi, mutta se kohtasi voimakasta vastustusta sekä kannattajaryhmien että FIFA:n taholta.

Jos FIFA muuttaa politiikkaansa, se voisi avata oven eurooppalaisille liigoille, jotka järjestävät pelejä Yhdysvalloissa ja Saudi-Arabiassa – jotka ovat molemmat tärkeitä ja tuottoisia tulevia turnausisäntiä maailmanjärjestölle – sekä muissa maissa, joissa huippuseurat pelaavat usein kauden ulkopuolisia otteluita.

”Olen päättänyt, että jonain päivänä Valioliigan ottelu pelataan New Yorkissa”, Liverpoolin puheenjohtaja Tom Werner kertoi Financial Timesille perjantaina julkaistussa haastattelussa.

Werner esitti vielä kunnianhimoisemman ”hullun” suunnitelman, jonka mukaan useita Valioliigan otteluita pelattaisiin vuorotellen ympäri maailmaa samana päivänä.

”Minulla on jopa sellainen hullu ajatus”, Werner sanoi, ”että olisi päivä, jolloin pelaisimme yhden ottelun Tokiossa, yhden ottelun muutamaa tuntia myöhemmin Los Angelesissa, yhden ottelun muutamaa tuntia myöhemmin Riossa, yhden ottelun muutamaa tuntia myöhemmin Riadissa ja tekisimme siitä tavallaan päivän, jolloin jalkapalloa, jolloin Valioliigaa, juhlitaan.”

Vastustus tuli nopeasti yhdeltä Halvat Liverpool jalkapallopaidat johtavista kannattajaryhmistä, Spirit of Shanklyltä, joka kirjoitti sosiaalisessa mediassa: ”Kaikkien, jotka ovat päättäneet pelata kilpailukykyisiä LFC:n Valioliigan otteluita ulkomailla, pitäisi muistaa, että me fanit olemme päättäneet, että he eivät tee niin.”

Liigaotteluiden pelaaminen ulkomailla on ollut punainen lanka eurooppalaiselle jalkapallolle, vaikka Espanjan, Italian ja Ranskan kaltaiset maat ovatkin vieneet kotimaansa Super Cupin ottelut Saudi-Arabiaan, Kiinaan ja Israeliin. Super Cupit ovat pitkälti seremoniallisia tapahtumia, jotka pelataan edellisen kauden kansallisen liigan ja cupin voittajien kesken.

Liverpoolin puheenjohtaja toivoo Valioliigan pelejä New Yorkiin, kun FIFA tarkistaa perinteisiä sääntöjä

Jalkapallo Shop

Liverpoolin pääomistaja, amerikkalainen rahoittaja John Henry, näytti olevan varuillaan fanien reaktioiden suhteen.

FT kertoi, että Henry, joka on myös Boston Red Soxin pääomistaja, korosti, että Wernerin toiveet New Yorkin pelistä olivat ”jotain sellaista, mitä en kannata tai mistä olen erityisen kiinnostunut”.

Henry joutui pyytämään Liverpoolin faneilta anteeksi vuonna 2021, kun hän allekirjoitti seuran liittymisen valtavasti eripuraa aiheuttaneeseen Superliigaan, jota 12 tarinallista joukkuetta yritti lanseerata irtiottona eurooppalaisen jalkapallon perinteisestä kilpailurakenteesta.

Fanien raivoisa vastareaktio ja Britannian hallituksen uhkaukset lainsäädännöstä pakottivat kuusi englantilaisseuraa vetäytymään, ja Super League -suunnitelma kariutui 48 tunnissa. Real Madrid ja Barcelona työstävät edelleen suunnitelmia hankkeen elvyttämiseksi.

„Alueen ulkopuolella pelattavat ottelut saattavat luoda uuden kuilun englantilaisten fanien ja seurojen omistajien välille, jotka ovat yhä useammin miljardöörejä Yhdysvalloista ja Lähi-idän kansallisvaltioista.

Pelien järjestäminen ulkomailla ”ei todellakaan kuulu tämänhetkisiin suunnitelmiimme”, Valioliigan toimitusjohtaja Richard Masters sanoi huhtikuussa sen jälkeen, kun FIFA oli kiihdyttänyt spekulaatioita suostumalla vetäytymään asiaa koskevasta oikeusjutusta New Yorkissa.

FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino ei antanut viime kuussa aikataulua sille, milloin tarkastelu saadaan päätökseen.

FIFA:n työryhmän harkitsemia kriteerejä olivat muun muassa kotimaisten fanien auttaminen matkustamaan tuhansien kilometrien päähän peleihin ja paikallisten joukkueiden suojeleminen, sillä ne voivat jäädä varjoon, kun niiden lähelle tulee seuroja, joilla on maailmanlaajuisia tuotemerkkejä.

”Keksitään keino tarjota heille erittäin halpoja matkoja, majoituksia niin, että jos Liverpool pelaa Nottingham Forestia vastaan, tuemme New Yorkiin tulevia faneja ja teemme tästä houkuttelevan asian myös faneille”, Werner sanoi FT:lle.

Englannin ja Barcelonan entisen suuruuden Gary Linekerin reaktio sosiaalisessa mediassa viime kuussa ajatukseen pelien pelaamisesta ulkomailla oli selkeä: ”Ei. Ei. Ei. Ei”.

Liverpoolin valioliigakilpailijat Manchester City lasten jalkapallopaidat ja Chelsea pelaavat ensi vuonna kilpailullisia otteluita Yhdysvalloissa FIFA:n seurajoukkueiden MM-kisoissa, jotka on laajennettu 32 joukkueeseen. Liverpool ei päässyt mukaan yhtenä 12 eurooppalaisesta osallistujasta.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert